BAUSW Blog
Novinky, tipy a strategie pro efektivní práci.

Digitální podpisy ve stavebnictví a legislativa EU

V dnešním uspěchaném světě technologický pokrok přetváří různá průmyslová odvětví a stavební sektor není výjimkou. Nástup digitálních podpisů způsobil revoluci v řízení práce a umožnil stavebním profesionálům zefektivnit procesy, zvýšit bezpečnost a zajistit soulad s předpisy. V tomto článku prozkoumáme, jak digitální podpisy proměňují postupy řízení práce ve stavebnictví v kontextu legislativy Evropské unie.

Stavební průmysl je tradičně proslulý svou silnou závislostí na papírových procesech. Od schválení projektů a smluv až po dokumentaci shody, bezpočet dokumentů bylo ručně podepsáno, orazítkováno a uloženo, což vedlo k neefektivitě, zpožděním a značnému dopadu na životní prostředí. Digitální věk však zahájil novou éru účinnosti a udržitelnosti prostřednictvím integrace digitálních podpisů.

Digitální podpisy

Digitální podpis je kryptografická technika, která zajišťuje pravost a integritu elektronických dokumentů. Na rozdíl od jednoduchého elektronického podpisu (ručně psaný podpis) kvalifikovaný digitální podpis zahrnuje složitý proces, který využívá šifrování k ověření identity podepisujícího a integrity dokumentu. Poskytuje vysokou úroveň zabezpečení a právní platnosti, což z něj činí cenný nástroj pro stavebnictví, které se zabývá citlivými a právně závaznými dokumenty.

Legislativa Evropské unie a digitální podpisy

V Evropské unii (EU) se právní rámec pro digitální podpisy řídí především nařízením eIDAS (Nařízení EU 910/2014). Nařízení eIDAS vytváří standardizovaný rámec pro elektronickou identifikaci a důvěryhodné služby napříč členskými státy EU. Uznává digitální podpisy jako právně ekvivalentní tradičním vlastnoručním podpisům a zajišťuje jejich platnost a vymahatelnost v soudních řízeních.

Klíčové výhody digitálních podpisů v řízení práce

  1. Efektivita a úspora času

Digitální podpisy urychlují procesy podepisování dokumentů, snižují potřebu fyzické přítomnosti a ruční manipulace. To vede ke kratším termínům projektu a rychlejšímu rozhodování, což v konečném důsledku urychluje postup stavebního projektu.

  1. Vylepšené zabezpečení

Robustní šifrovací techniky používané v digitálních podpisech chrání dokumenty před manipulací a neoprávněným přístupem. To je zásadní v odvětví, kde se běžně vyměňují důvěrné a citlivé informace.

  1. Snížení nákladů

Přijetí digitálních podpisů snižuje náklady spojené s tiskem, papírem, inkoustem a fyzickým úložištěm. Minimalizuje také náklady vynaložené na doručování dokumentů mezi zúčastněnými stranami.

  1. Vzdálená spolupráce

V éře práce na dálku a globální spolupráce umožňují digitální podpisy stavebním profesionálům podepisovat dokumenty odkudkoli na světě. To je zvláště důležité při řešení mezinárodních projektů zahrnujících různé zúčastněné strany.

  1. Udržitelnost životního prostředí

Minimalizací potřeby papírové a fyzické dopravy přispívají digitální podpisy k ekologičtějšímu stavebnímu průmyslu, což je v souladu se závazkem EU k ochraně životního prostředí.

  1. Soulad s právními předpisy

Jak uznává nařízení eIDAS, digitální podpisy zajišťují soulad s legislativou EU, díky čemuž jsou dokumenty právně závazné a přípustné u soudu. To platí zejména pro smlouvy, povolení a další regulační dokumenty.

Implementace digitálních podpisů při řízení stavebních prací

BAUSW podporuje tři druhy elektronických a digitálních podpisů – jednoduché ručně psané podpisy, digitální podpisy využívající kvalifikovaný digitální certifikát a digitálně podepsané kontejnery (např. DigiDoc). V České republice je důležitý podpis pomocí “kvalifikovaného certifikátu”, který je již ve stavebnictví běžně používán, a který je v souladu s českou legislativou.

Digitální podpisy eIDAS

Zaregistrujte se a vyzkoušejte digitální podpisy se svým týmem.

Závěr

V dynamickém stavebním průmyslu, kde je nejdůležitější spolupráce, rychlost a dodržování předpisů, se digitální podpisy ukázaly jako nástroj pro efektivní řízení práce, který mění hru. Přijetím této technologie a v souladu s legislativou Evropské unie mohou stavební odborníci zefektivnit procesy, zvýšit bezpečnost, snížit náklady a přispět k udržitelnější budoucnosti. Vzhledem k tomu, že digitální transformace nadále utváří stavební krajinu, ti, kdo využívají sílu digitálních podpisů, budou nepochybně napřed.

Publikováno: 8/1/2023